Interview Flow - Quiet Quitting in Algemeen Dagblad
Het absoluut minimale doen op werk: ‘quiet quitting’ populair onder jongeren
TREND OP TIKTOKJe laptop om 17.00 uur dichtklappen, alleen je toegewezen taken uitvoeren en meer tijd doorbrengen met je familie. De nieuwe werktrend quiet quitting lijkt een ideale oplossing tegen een burn-out. Toch raden experts het volgen van de trend niet aan.
Julia Schipper 07-09-22, 14:00 Laatste update: 07-09-22, 14:23
‘Werk is niet je leven.’ Met die boodschap ging de Amerikaanse TikTokker @zaidlepplin viraal in zijn video over quiet quitting. Ondanks de naam - letterlijk vertaald: stil stoppen - betekent de term niet dat je je baan opzegt. Het houdt in dat je nog steeds naar je werk gaat, maar dat je strikt binnen de grenzen van je functie-eisen blijft en niets extra’s doet. Dus je neemt geen extra taken op je en checkt ook geen e-mails buiten werktijd.
Hoewel quiet quitting een veelbesproken thema is, is het niet nieuw. Volgens carrièrecoach Sonja de Louw gaat de nieuwe trend terug naar de industriële revolutie. ,,Daar is de arbeidsovereenkomst ontstaan met als uitgangspunt: ik geef jou deze uren arbeid, tegen die beloning.” Door de jaren heen is werk meer geworden dan alleen een transactie. ,,Een belangrijke basis voor werkgeluk is dat je je verbonden voelt met je werkplek.”
Nieuwe generatie heeft andere werkhouding
Door de coronapandemie en het thuiswerken zijn werknemers die verbinding met de werkplek kwijtgeraakt, zegt Onno Hamburger, die coaches en leidinggevenden begeleidt op het gebied van werkgeluk. ,,De opkomst van quiet quitting heeft volgens mij vooral te maken met een andere werkhouding van de nieuwe generatie, de impact van corona en de opkomst van het hybride werken.” Jonge werknemers eisen erkenning en compensatie voor het maken van extra uren. Daarnaast vinden ze de balans tussen werk en privé steeds belangrijker.
De werknemer heeft het duidelijk meer voor het zeggen op deze arbeidsmarkt, waarin de personeelstekorten in allerlei sectoren groot zijn
Sonja de Louw, carrièrecoach
De gunstige situatie op de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat werknemers meer lef hebben om langzaam af te haken. De Louw: ,,De werknemer heeft het duidelijk meer voor het zeggen op deze arbeidsmarkt, waarin de personeelstekorten in allerlei sectoren groot zijn. Werknemers hebben het voor het kiezen en switchen makkelijker van baan. De neiging om je aan te passen aan normen en regels van het bedrijf en collega’s is minder groot. Ze kunnen trouw zijn aan eigen waarden en normen.”
Een voorbeeld is de 31-jarige Emma O’Brien uit Londen. Tijdens de coronapandemie werkte ze als persoonlijk assistent. Hoewel haar werklast werd verhoogd, wees haar werkgever keer op keer een loonsverhoging af. ,,Dat was de reden waarom ik op den duur alleen het minimale deed wat ik moest doen op mijn werk en niets meer”, vertelt ze tegen BBC. Uiteindelijk besloot ze om helemaal te stoppen met haar werk.
Ook minder verbinding met mensen om je heen
Het lijkt een goede beweging dat werknemers voor zichzelf opkomen, maar in hoeverre is dit ook echt zo? ,,De kern van quiet quitting is dat de jongere generatie anders naar werk kijkt en dat door de pandemie en hybride werken de verbinding met werk is afgenomen, waardoor medewerkers minder gemotiveerd zijn. Thuiswerken is erg effectief, maar creëert minder verbinding met de mensen om je heen en verhoogt daarmee de neiging om af te haken”, zegt Hamburger.
,,Als je merkt dat je de neiging hebt om je af te sluiten van je werk, kom dan in actie. Ga bij jezelf na waar je wel enthousiast van wordt”, zegt Hamburger. Ook De Louw moedigt aan om goed naar jezelf te luisteren. ,,Vraag jezelf af of je bewust een stapje terug doet op je werk om je gelukkiger te voelen, of dat je het doet omdat je iets mist op je werk.”
Voor leidinggevenden is er werk aan de winkel. ,,Het is niet realistisch om een bedrijf met alleen maar bevlogen werknemers te hebben, maar als er veel quiet quitters op de werkvloer zijn, heb je een serieus probleem”, zegt De Louw. Denk als leidinggevende mee met je werknemers en probeer maatwerk toe te passen. Volgens Hamburger is de rol van leidinggevende fundamenteel veranderd. Waar een leidinggevende voorheen vooral iemand was die alle antwoorden weet, is hij nu eerder een coach die medewerkers ondersteunt en ontwikkelt.”
(Bron: Algemeen Dagblad, 7 september 2022)
Radio interview over Quiet Quitting beluister je hier